18de Zondag door het jaar

Auteur: Tommy Vandendriessche
Datum: 01-08-2021
Liturgische tijd: Door het jaar
Liturgische jaar: B
Jaar: 2020-2021

 “Ik vind oud brood niet hard, géén brood is hard.

Deze confronterende uitspraak is te lezen in een boekje met getuigenissen van mensen die in armoede leven. Het boek, met de bijzondere titel ‘Brood en rozen voor iedereen’ (Lieven De Pril, Halewijn, 2017), geeft ook wat cijfers: één op tien Vlamingen leeft in armoede. In het rijke Vlaanderen is veel van die armoede verborgen.

Lees meer

Zomerlezingen : identiteit

Klooster: Dominicanenkerk - Het Zoute
Datum: Dinsdag 20 juli om 20u. | Dinsdag 10 augustus om 20u.


Identiteit... Weten we dan niet meer wie we zijn? Waar de plek ligt waar we ons leven willen leiden? Welke de waarden en normen zijn die onze levensstijl veilig stellen? Vanzelfsprekend toch!? Dus ... toch liefst naar een katholieke school ?  Die vanzelfsprekendheid bestaat al lang niet meer. We leven met andere culturen en godsdiensten samen. Sommigen voelen zich hierdoor bedreigd. Het vreemde, ongekende boezemt angst in. Is  samenleven met mensen uit een andere cultuur of godsdienst wel mogelijk ?  Misschien denk je : mensen die zich christen noemen staan toch open voor iedereen ? Maar moeten we tegelijk niet onze eigen traditie veilig stellen ?
De meningen zijn heel uiteenlopend.  Twee avonden om de visies hopelijk wat aan te scherpen.

Lees meer

15de Zondag door het jaar

Auteur: Philippe Cochinaux
Datum: 11-07-2021
Liturgische tijd: Door het jaar
Liturgische jaar: B
Jaar: 2020-2021

Terwijl modemakers van over de hele wereld al via de televisie proberen hun wintercollectie aan de man te brengen, alsof onze hele outfit dringend aan herziening toe is, zegt Christus ons in zijn Evangelie nog geen reservetuniek mee te nemen wanneer we op missie worden uitgezonden. Een verrassend contrast dus tussen het leven van vandaag en de oproep van Jezus. In eerste instantie zouden we in de val kunnen trappen zulke uitspraak van Jezus gewoon te verwerpen, weigeren om diens gebrek aan praktische zin te aanvaarden. Christus spreekt echter niet over eender welke trip, hij heeft het niet over een plezierreisje of een tijd van ontspanning. Nee, hij heeft het over de missie, over de oogst.

Lees meer

14e zondag door het jaar

Auteur: Anton-Marie Milh
Datum: 04-07-2021
Liturgische tijd: Door het jaar
Liturgische jaar: B
Jaar: 2020-2021

Beste zusters en broeders,

Enkele weken geleden vroeg pater Didier of ik op deze 14de zondag door het jaar wilde preken. Mijn enthousiast ‘ja’ bekoelde enigszins toen ik het Evangelie las: “niemand is profeet in zijn eigen vaderstad.” Niet dat ik me als profeet zou durven beschouwen, en nog minder als sinjoor, maar jullie zullen begrijpen dat deze woorden me toch profetisch in de oren klonken bij terugkomst na een halfjaar in het buitenland. Ik sta hier dus met klamme handjes, en kan alleen maar hopen dat jullie een welwillender publiek zijn dan de Nazareeërs tweeduizend jaar geleden.

Lees meer...

Jezelf kennen en God kennen

Adres: Het Rustpunt Burgstraat 46 9000 Gent
Datum: 26 Jul - 30 Jul door P. Patrick Lens en Mevr. Riet Trypsteen


Jezelf kennen en God kennen is niet hetzelfde, en toch gaat het één niet zonder het andere. God brengt ons altijd bij onszelf thuis, maar daardoor gaan we ook onszelf én God beter leren kennen.  Wij laten ons tijdens deze retraite inspireren door de dominicaanse mystica Catharina van Siëna (1347-1380), die spreekt over de “innerlijke cel van de zelfkennis.” Vanuit de innerlijke aanwezigheid van God en de groei die zij mocht doormaken, ontwikkelde zij een sterke inzet voor de kerk en de maatschappij van haar tijd.

Lees meer

Vormingsprogramma 2021-2022

De Dominicaanse Lekengemeenschap Vlaanderen organiseert een vormingsprogramma voor vrouwen en mannen die zich door een gelofte aan de Orde van de Predikbroeders willen verbinden. Dit vormingsprogramma staat ook open voor iedereen die zich wil verdiepen in de Dominicaanse spiritualiteit.

In het vormingsprogramma maken geïnteresseerden kennis met de pijlers van de Dominicaanse spiritualiteit: gebed, studie, verkondiging en gemeenschap. Daarnaast is er aandacht voor het rijke verleden van de orde.

Wie Dominicaans denkt en voelt,  zoekt naar de waarheid - veritas - en voelt zich uitgedaagd om zich, naast studie en gebed, te laten raken door de problemen van onze wereldsamenleving. Actie en contemplatie gaan bij de Predikbroeders hand in hand.

Lire la suite | Lees meer...

14e zondag door het jaar

Auteur: Patrick Lens
Datum: 04-07-2021
Liturgische tijd: Door het jaar
Liturgische jaar: B
Jaar: 2020-2021


14e zondag door het jaar : Wie denkt hij wel dat hij is?
Soms zijn wij geneigd te denken dat de mensen in Jezus' tijd minder moeite hadden om in Jezus te geloven omdat zij hem bezig zagen. De realiteit is heel anders. Toen Jezus in zijn dorp predikte, zeiden de mensen onder elkaar: waar heeft hij die wijsheid vandaan?

Lees meer...

Een kunstwerk van wereldformaat

Een kunstwerk van wereldformaat
Ignace D’hert o.p.

Het zou een geweldig jaar worden. Het gerestaureerde Lam Gods van de gebroeders Van Eyck keert terug naar de Sint Baafskerk te Gent. Na jaren zorgvuldige restauratie neemt het weer zijn oorspronkelijke plaats in. In alle toonaarden wordt de lof gezongen van het kunstwerk dat geldt als een topstuk van ons werelderfgoed.  Eén van de frequente commentaren heeft betrekking op het lam dat centraal staat in het middenste onderpaneel. "Heb je die ogen gezien? Hoe het ons aankijkt?" Gerestaureerd komt de expressie van de ogen inderdaad over alsof je persoonlijk  wordt geappelleerd.   

Lees meer

Onze preken

  • 1
  • 2

Zoeken

Auteur

Liturgische dag

Liturgische tijd

Liturgische jaar

Jaar

Inschrijving

Preek van de week !

Indien u iedere week een voorstel van preektekst van een dominicaan of een lekendominicaan wilt ontvangen, vragen wij u om uw inschrijving te bevestigen door te klikken op de link. Wij danken u bij voorbaat voor uw interesse in ons initiatief.
Ik ga akkoord met de Voorwaarden

WebTV

  • Is God dood? Schopenhauer en Nietzsche

  • Over dikke teen wrijven

  • 1

Blijf op de hoogte !

Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwbrief !

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Neem contact met ons op

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties ? Wij doen ons best om u verder te helpen.

Merci d'indiquer à nouveau votre nom
Merci d'indiquer votre email Votre email n'est pas valide
Merci d'écrire un message