Election | Verkiezing

Datum: 28 december 2022

Het provinciaal kapittel heeft op 28 december 2022, broeder Didier Croonenberghs tot nieuwe prior provinciaal gekozen. Deze verkiezing werd zonet bevestigd door de Magister van de Orde. Broeder Didier heeft zijn verkiezing aanvaard. We wensen hem veel succes toe bij deze taak, en vragen u allen voor hem te bidden.

Ce 28 décembre 2022, le chapitre provincial a élu le frère Didier Croonenberghs comme nouveau prieur provincial. Cette élection vient d'être confirmée par le Maître de l'Ordre. Le frère Didier l'a acceptée. Nous lui souhaitons beaucoup de succès dans cette nouvelle tâche, et nous vous demandons de prier pour lui.

Lees meer

Concert : Queen Elisabeth Laureates

Klooster: Dominicanen van Brussel
Datum: 4 februari 2023 om 20u30

Hayoung Choi (1st prize)
Fumika Mohri (6th prize)

Cello en violin
Kodaly Duo en solos
Inscription : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Pristerwijding Anton-Marie Milh & Diakenwijding Stefan Ansinger

Klooster: Antwerpen
Datum: 11 december 2022


Deze zaterdag 10 december vierden de Dominicanen in de Sint-Pauluskerk van Antwerpen de priesterwijding van broeder Anton-Marie Milh en de diakenwijding van broeder Stefan Ansinger ! De viering werd voorgegaan door Mgr. Bonny, bisschop van Antwerpen.
Ce samedi 10 décembre, à l’église Saint-Paul d’Anvers, les dominicains ont eu la joie de célébrer l’ordination presbytérale du frère Anton-Marie Milh et l’ordination diaconale du frère Stefan Ansinger ! La célébration était présidée par Monseigneur Bonny, évêque d’Anvers.

 

Toekomst voor het christendom

Klooster: Dominicanen Knokke


Guido Van Heeswyck is emeritus prof filosofie aan de UA en KULeuven. In de zomerlezing van 10 augustus “Welke toekomst voor het christendom” in de kerk van de Dominicanen,  schetste hij in grote lijnen de ontwikkelingen die zich de voorbije decennia hebben voorgedaan in het maatschappelijke en culturele leven in onze contreien. Deze evoluties hebben een duidelijke weerslag op de religieuze beleving. Niemand kan voorbij de krimp die zich in het hele gelovige leven heeft voorgedaan. Het historisch overzicht dat hij schetste gaf inzicht in de verschillende vormen van geloofsbeleving in de laatste jaren. Het geloofsleven vandaag wordt gekenmerkt door een “ongelijktijdige gelijktijdigheid”. Er zijn zowel nog enkele sporen van het heilig roomse leven merkbaar, als we de vernieuwing van het Vaticaanse concilie in de jaren 60 hebben verwelkomd als we vandaag het grootscheepse afhaken van kerk en geloof meemaken. Inzicht in de complexiteit van de huidige situatie geeft zin voor relativiteit. Dat geldt zowel voor de historische vormen van geloofsleven als het tegelijk bewust maakt van de mogelijkheden die we vandaag onderkennen. Het besef dat alle gebruiken en rituelen, maar ook  de opvattingen inzake geloof tijdsgebonden zijn, betekent een belangrijke bevrijding. Tegelijk maakt het op een nieuwe wijze bewust van ieders verantwoordelijkheid. 

Ignace Dhert

 

Blijf op de hoogte !

Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwbrief !